Narkotikapolitikens relevans för den organiserade brottsligheten

”Narkotikapolitikens relevans för den organiserade brottsligheten” 2024 08 27

Ted Goldberg, professor i sociologi

Ted Goldberg, som ägnat mycket tid åt forskning kring narkotika, började med att klargöra olika typer av narkotikaanvändande – rekreationskonsumtion och problematisk konsumtion. Inom den problematiska konsumtionen befinner sig ca 10% av befolkningen, men även inom denna grupp kan man urskilja två variabler som i olika grad påverkar beroendet, det biokemiska beroendet och det psykosociala beroendet.

År 2023 blev en statlig utredning klar, som pekar på att det inte enbart är genetiska och/eller psykosociala faktorer som påverkar, om en person blir narkotikaberoende och lider under den problematiska konsumtionen. Även den enskilda individens görande och ställningstagande har betydelse.

Ted G menade att all narkotikapolitik även medför kontrollskador, men att man i Sverige varit ovillig till att göra en djupare analys av vilka skador den svenska drogpolitiken ger. Han menade också att de samhälleliga skadorna ökar om vi låter den organiserade brottsligheten fortsätta att tjäna pengar på narkotikan. Våldet ökar, legitim verksamhet och organisationer infiltreras, politiker och tjänstemän korrumperas, ungdomar dras in i kriminalitet och revirstrider mellan kriminella nätverk gör att oskyldiga dras in och drabbas negativt. Kriminaliteten drar varje år i Sverige in ca 2-3 miljarder kronor. Sverige står näst högst i Europa vad gäller narkotikarelaterade dödsfall.

Det är en orolig värld med mycket kriminalitet och droger, som vi lever i. Vi vill alla leva i fred, men det är inte lätt att veta hur man ska förändra till det bättre.

Ted G menar att vi måste acceptera att det finns narkotika i samhället och att det även framgent kommer att finnas narkotika och att vi måste lära oss att leva med narkotikan, samtidigt som vi måste lära oss att minimera skadorna på både individer och på samhället. Vi måste ta ifrån den organiserade brottsligheten möjligheten att tjäna pengar på narkotikan, men hur det ska gå till finns inget tydligt svar på. Om man tar bort möjligheten att olagligt tjäna pengar på narkotikan, måste staten reglera den juridiskt, alltså legalisera narkotikan.

Ted G.s förslag är att regeringen tillsätter en kommitté med uppdrag att utifrån strukturen för Systembolaget, se om man skulle kunna göra på liknande sätt med narkotikan, men också att studera hur andra länder gått tillväga i detta sammanhang.

Vi gick nog alla ifrån Tornhuset med nya tankar malande i huvudet, svåra men ack så viktiga att försöka hitta en lösning på. Här om någonstans krävs det gemensamt tänkande, samarbete, mod och verklig handlingskraft.

Ingrid Wallin