Ingenting är omöjligt

Anna Holmlund, 2024 09 04

Anna berättade med hjälp av ett bildspel om sig själv, som barn, som tonåring, sin resa genom olika idrotter, olyckan och livet efter olyckan.

Anna föddes 1987 och blev ett bestämt barn och lyckades väl i skolan med höga betyg och även duktig i idrott, men hon var osäker på vilken sport hon skulle satsa på. ”Det måste vara kul att träna och tävla”, var en fras som Anna ofta återkom till. Efter att några år ha satsat på fotboll blev det till slut skidåkning. ”Fotboll var kul, men inte jättekul”.

Efter ett studieuppehåll på ett knappt år i Australien, sökte Anna in på Handelshögskolan, samtidigt som hon började med skicross. Anna hade googlat och ringde upp Tommy Eliasson Winter på Svenska skidförbundet ”Hej jag heter Anna och vill börja åka skicross”. Hela scicrossgänget kom att betyda väldigt mycket för Anna och bli som hennes familj. Stenhård träning gav resultat i form av bla 19 världscupssegrar och flera OS-medaljer. Trots två trasiga knän, valde Anna att fortsätta med sin sport.

Den 19 dec 2016 skar hennes skida under ett träningspass. Hon åkte i 70 km/h in i en vägg. En väldig svår olycka var ett faktum, koma i tre månader, minnesförluster och stora muskelskador.

I liten omfattning påbörjades ett omfattande träningsprogram md arbets- och fysioterapeuter, hjälpmedel av olika slag men även hjärnvila 1h/dag. ”För att få en bra rehabilitering behöver jag samma träning som tidigare. Halva mitt vardagsrum ser ut som ett gym”. Bl a träningsläger i Spanien och 3 års studier på Fornby folkhögskola har hjälpt henne att komma tillbaka till livet, även om hon ännu är beroende av krycka, rullstol och assistenter. Simning är nu det bästa Anna vet. Vansbrosimmet klarade hon i år på 5 minuter kortare tid än förra året, ”Team Anna”. Anna driver nu ett företag, Anna Holmlund AB, www.AnnaHolmlund.com där hon kan anlitas som inspiratör och föreläsare. Hon har också en anställning inom Friskis & Svettis i Sundsvall.

”Träna med glädje” är fortfarande hennes motto.

Ingrid Wallin