Anders Öhrn -Bio Drakstaden 1 oktober 2024
Det förekommer många olika former av föreläsningsstöd. De vanligaste är små kort som föredragshållaren har i handen. Men när Anders Öhrn har intagit scenen gör han det med besked. På scengolvet ligger en rulle med brunt omslagspapper som dragits ut från ridån fram till scenkanten. Under sitt timslånga kåseri återkom han hela tiden till minnestexten på golvet. Ja han rentav stod i sina egna minnesanteckningar. När en del av föreläsningen klarats av måste minnesrullen rullas upp vid scenkanten så att ett nytt kapitel kunde komma fram. För att hålla pappret på plats använde han en slags historiska tyngder. Det var påsar med vittrad fasadputs från stenstans många vackra hus och en skifferplatta från Gustaf-Adolfskyrkan.
Efter att ha presenterat sig och sin livsresa nådde han fram till mottot för dagens evenemang – sundsvallsprofiler. Alltså hans kall att skriva levnadsteckningar över personer som riskerar att försvinna i historiens dimmor där ingen längre kommer ihåg dem. Med hjälp av sina skrifter håller han dessa ”vanliga” människor levande i våra minnen. Så det har blivit upp emot 300 personer samlade i tre olika böcker där ”Jag, Kaj Utter” är den senaste.
Den första som vi får stifta bekantskap var med det tekniska och gymnastiska geniet Axel Lundberg som gjorde sig bemärk både som uppfinnare, innovatör och utvecklare av träningsmetoder. Axel hade en fantastisk förmåga att utveckla olika produkter utifrån behov som fanns. Han tog fram superlim, tvål, en vedspis som kunde värma upp huset, fönsterputsmedel och en unik sågklinga och mycket, mycket mera. Han hade hoppats på en framgång med en specialutformad sågklinga som var överlägsen alla då existerande klingor. Men konkurrenter ville inte veta av hans innovation och hindrade honom att komma in på marknaden i både USA och Japan, vilket blev ett stort bakslag för honom.
När det bruna omslagspapperet rullats ut med ett nytt kapitel stod en skön flicka från Skön i Centrum. Vi fick följa med på en resa mot drömmarnas Hollywood tillsamman med Hjördis Genberg, en resa som inte blev som hon tänkt. Hon visste att värna om sitt största kapital, sin skönhet och vågade att använda det för sin framgång både som fotomodell och skådespelare. Man undrar om inte Gus Morris och Kai Gullmar hade Hjördis i sina tankar när de skrev: ”Med käckhet kan man komma långt, med fräckhet kan man komma längre. Men med täckhet och vackra ögon därtill, kommer man så långt man vill.” Trots att Hjördis lyckades att gifta sig med den engelske skådespelaren David Niven uteblev framgången och livet blev inte som hon förväntat sig.
Men berättelserna om Axel, Hjördis och föredragshållaren själv berörde oss och flätades in i våra minnen så att vi kan till viss del levandegöra dem för framtiden.
Göran Wallin