Varför måste nybyggen vara så fula?

Eric Norin 2024 10 22 Bio Drakstaden

Eric Norin fascinerades redan som liten av alla vackra byggnader i sin hemstad Sundsvall. Han läste bla om arkitekten Gustav Hermansson, som ritat och uppfört flera av husen i Stenstan. Eftersom G Hermansson hade läst på KTH, blev det naturligt att även Eric sökte sig dit, när gymnasiet i Sundsvall var avklarat. Det blev dock inte vad Eric tänkt sig, inga stilfulla byggnader och inte det innehåll i undervisningen som Eric tyckte skulle vara grunden för att utbildas till en duktig arkitekt. KTH var under renovering och nybyggnad. När ”betongbunkern blev en rostburk” blev det startskottet på ”Arkitekturuppropet”, som Eric bildade tillsammans med några andra arkitektstudenter. Det blev en ideell förening, som nu i Sverige har ca 65 000 medlemmar och över hela världen ca 400 000 medlemmar. Mottot för föreningen är de tre D.na – Debate – defense – develop. (diskutera – försvara – utveckla). För Erics del fullföljdes arkitektstudierna med en utbildning i klassisk arkitektur på INTBAU i Engelsberg.

Eric menade i sin föreläsning att man ofta i modern arkitektur tappat bort de matematiska grunderna för hur hus ska byggas, tex är det mer praktiskt och funktionellt att ha lutande tak i stället för platta. Med matematiska grunder får man hållbara byggnader, som håller över tid och det skapar känsla och harmoni. Det är mindre lönsamt att bygga utan att använda beprövade metoder.

Frågar man invånarna om hur de vill ha byggnaderna omkring sig, blir svaren oftast att man föredrar byggnader i mer klassisk stil. Eric menar att det är en demokratifråga att fråga invånarna hur de vill att sin stad ska se ut. Byggnadsstilen är ett språk och arkitekturen är dialekterna. ”Det är vi som formar arkitekturen, men arkitekturen styr och formar oss.” W Churchill. Det är 130 år sedan Stenstan byggdes – och den håller än! Det moderna blir ofta omodernt, men det tidlösa håller över tid.

Eric uppmanade auditoriet att hålla diskussionen om arkitekturen levande, att diskutera och att tydligt prata med tjänstemän och de som bestämmer.

Ingrid Wallin