Lust och nöd

Gunnela Björk 30 oktober Odd Fellow Sundsvall

Gunnela Björk disputerade år 2000 med avhandlingen ”Att förhandla sitt medborgarskap. Kvinnors kollektiva handlande i Örebro 1900 – 1950”. Det är knappast något man i första stund kopplar samman med Nils Adamssons sjukvårdsbutiker eller kondomautomater på mindre upplyst bakgata. Men det visar sig att det finns starka kopplingar mellan kvinnans friare ställning i samhället, rösträttsfrågan och social omstrukturering av samhället och försäljning av preventivmedel.
Paret Nils och Karin Adamsson går i bräschen för en samhällsomvandling och kommer att verka parallellt med namnkunniga kämpar för ett liberalt/demokratiskt samhälle. Nils och Karin kommer från helt skilda uppväxter och förutsättningar för att få ett gott liv. Nils växte upp hos sin mormor och sedan hos sin ensamstående mor. I det lilla samhället blev han kallad ”oäkting” och ”horunge” till och med av lärare eftersom det i kyrkoböckerna stod ”Fader okänd”. Nils mor visste mycket väl vem fadern var men det skrevs aldrig in i några dokument. Inför konfirmationen skickade hans mor iväg honom till sin far i hopp om att han skulle sörja för pojkens underhåll under läsningen. Men Nils schasades iväg med en tjugofemöring i sin hand. Hans uppväxt kom därför att prägla hans liv – att inte någon ska födas oönskad och en vilja till omsorg till sin mor.

Karin växte upp i en familj med mor och far i Stockholm. Det var långt ifrån någon rik uppväxt och familjen flyttade runt i Svealand där Karin far Carl fick skilda arbeten och kom så småningom med familjen tillbaka till Stockholm. Karins pappa engagerade sig i arbetarrörelsen och kom att påverka och inspirera sin dotter att göra detsamma. Hon kom därför att med hull och hår engagera sig i Socialdemokratiska Ungdomsklubben och gjorde karriär och kom att möta och jobba tillsammans med många ledande personer inom socialdemokratin. Parallellt med sitt politiska engagemang försörjde hon sig som handelsbiträde och lärde sig ekonomi och bokföring.

Nils å sin sida tog arbete där han kunde hitta något och kom därför att flytta runt i Sverige där han jobbade med alla möjliga påhugg som diverse försäljningsuppdrag. Allt gick inte perfekt utan misslyckade uppdrag och fattigdom ledde till gärningar på gränsen till det olagliga, vilket ledde till ett fängelsestraff pga. förskingring. Han fortsatte med försäljning efter han blivit frigiven och kom över ett parti preventivmedel och såg en stor möjlighet att tjäna pengar på det, samtidigt som det tilltalade honom eftersom han menar att folk borde kunna få bejaka kärleken samtidigt som de själv skulle kunna bestämma över när kärlek skulle få resultera i barn. Det blev en speciell lagerlokal i Falköping som kom att bli utgångspunkt för försäljningen, som var tvunget att ske mycket diskret med näst intill dold reklam.

Parallellt påbörjas en tid av kamp för kvinnans frigörelse både vad gäller rätten till sin kropp och sin självständighet i samhället och rätten att begränsa barnafödandet. Det blev starka motsättningar mellan de som vill tillåta preventivmedel och reglera barnafödandet och de som vill förbjuda allt sådant.

Gunnela Björk tar under sin föreläsning med oss till denna infekterade tid där en medioker försäljare och lyckosökare som lever så att säga ur hand i mun möter en ekonomisk, ordningsam och kunnig affärskvinna med starka sympatier till det socialistisk politik. Båda två hade en stark övertygelse att preventivmedel var till samhället nytta. De var pionjärer och kom att arbeta tillsammans med flertalet politiker som vill se ett friare och rättvisare samhälle. Men båda kom att bli fängslade på grund av brott mot preventivlagar eller tryckfrihetsförordning.

I föredraget får vi får följa med på vägen mot ett nytt samhälle med förändrade värderingar och ett till viss del mera jämlikt samhälle. Men besvikelsen var trots allt ganska stor hos många kvinnor som inte fick gehör för sina idéer inte ens i de mest radikala rörelserna.

Nils kom dessvärre att få problem med alkohol och med kontakter med mindre goda kompanjoner och drog sig mer och mer undan och tillbaka till sin födelsebygd i Medelpad och slutade sina dagar på Sundsvalls sjukhus 1939. Rörelsen AB Nils Adamsson levde dock vidare och utvecklas under Karins ledning fram till hennes död 1958. Hon var parallellt med företagsledare och utvecklare en mycket eftersökt och uppskattad föredragshållare om det som låg henne närmast om hjärtat kampen för lust och mot nöd.

Göran Wallin