2025 04 08 Maj-Lis Hellenius, läkare och professor i allmänmedicin vid Karolinska Institutet
”Varje rörelse och varje tugga räknas”, var något, som Maj-Lis Hellenius återkom till flera gånger under sin föreläsning för nästan 200 seniorer. Vi blir äldre men dessvärre mer stillasittande. Dessbättre har skillnaderna mellan kvinnors och mäns medellivslängd krympt till männens fördel, 85,4 år resp 82,3 år.
Många undersökningar har gjorts världen över, där man försökt utröna hur hälsotillståndet ser ut för oss människor vad gäller både kost och rörelse för olika åldersgrupper och för män och kvinnor. Några resultat som framkommit:
- Den stora ”skärmsjukan” breder ut sig och medför mer stillasittande för alla grupper
- För 30 år sedan var konditionen bättre för folk på landsbygden än för dem i städerna. Nu är det tvärtom, vilket kan förklaras med att vardagsrörelserna minskat på landsbygden till förmån för bilpendling in till tätorterna, och i städerna rör man sig mer mellan kollektivtrafik och målplats.
- Under pandemin ökade stillasittandet, men dessvärre är vi inte tillbaka i tidigare aktivitetsnivåer.
- Mycket stillasittande ökar risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, demens, depressioner mm. Idag sitter halva befolkningen mellan 8 och 10 timmar per dag och därmed hotas vår hälsa.
- MEN – 10 000 steg/dag, oavsett kost, sjukdomar och gener ger STORA hälsovinster. 1 timmes promenad kan förlänga livet med 6 timmar.
- Upplever man vissa rörelser som jobbiga, gör man det man kan i den omfattning man orkar eftersom VARJE LITEN RÖRELSE RÄKNAS.
- Ta en liten rörelsepaus varje halvtimme och gör tex en ”Kiruna” – knäböj 10 ggr innan du sätter dig ner igen.
”Mat för livet” – kolla Den Nordiska näringsdeklarationen, NNR 2023, på www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa, den mest aktuella och heltäckande sammanställningen av forskning om mat och hälsa. Dessutom finns rekommendationer om hur mycket energi och näringsämnen kroppen behöver. (Kostråden för 2024/25 är under arbete och inte klara ännu.)
Sammanfattningsvis kan man säga att vi ofta äter på tok för lite frukt och grönt och för mycket kött och socker, MEN – VARJE LITEN TUGGA NYTTIG MAT RÄKNAS.
- 500-800 gram grönt, frukt och bär/dag
- Max 350 gram rött kött och processad mat/person och vecka
- Nötter och baljväxter varje dag
- Medelhavsmat med mycket olivolja (men det går lika bra med rapsolja) och nötter minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar
- Nitratrika grönsaker som rucola, sallad, spenat, rädisor och rödbetor är supernyttigt
- Blåbär har – vitaminer, fibrer, mineraler, mineraler, antioxidanter
- Stort samband mellan hälsosam mat och rörelse och vårt fysiska och psykiska mående
- Hela matpyramiden är viktig
Det som är bra för oss människor är också miljömässigt bra. Vi, svenska folket, har långt kvar till målet att vi äter tillräckligt med nyttig mat. Det finns alltså mycket hälsa att vinna. Det kommer hela tiden forskning och råd, som måste omsättas i matintag och aktiviteter.
På www.hjart-lungfonden,se finns väldigt mycket bra information att hämta.
Ingrid Wallin