Peter Alestig 2024 09 17
Peter Alestig, författare och miljöjournalist på DN, SvD och Sveriges Radio, inledde med att prata om frustrationen han tidigare känt, över att vi ofta talar om att klimatförändringarna drabbar människor och platser långt borta, vilket till viss del skapat en moraliserande debatt i samhället.
Sverige befinner sig också i en dramatisk förändring, men det är till stor del en blind fläck. Peter utgick från sin bok ”Världen som väntar – vårt liv i klimatförändringarnas Sverige”, med kapitelrubrikerna Snö, Vatten, Hetta, Eld, Sjukdomar, Mat och Konflikt.
Redan 1896 presenterar den svenske kemisten Svante Arrhenius beräkningar över hur ökad andel koldioxid (kolsyra) i atmosfären påverkar jordens temperatur. ”Dubblerar vi mängden koldioxid i atmosfären, kommer jorden att värmas upp 3 gr.” Detta är alltså samma som forskare hävdar idag.
Ex från Peters föreläsning:
Snö – På 40 år har Götaland förlorat ca 3 veckor snö och man talar där nu om tre årstider i stället för 4. Detta blir en utmaning för maskiner i skogsbruket, som inte har så mycket tjäle att köra på, snösvårigheter kring Vasaloppet, Svenska skidförbundet har börjat med grässkidåkning, ökad turism till Sverige både vinter och sommar, eftersom det är mindre snö i Alperna och blir alltför varmt sommartid vid Medelhavet. I Alperna täcker man sommartid på en del ställen över glaciärerna med presenningar för att minska avsmältningen.
Vatten – Stora översvämningar har drabbat många platser i Sverige. När man ska återställa/reparera/bygga nytt blir det brist på hantverkare och på material. Konsekvenserna är ofta så stora att det tar decennier att återuppbygga. Risken för skred och ras ökar. När riskerna ökar, ofta beroende av topografin i olika områden, vill inte försäkringsbolagen teckna försäkringar och bankerna ger då heller inte lån. Värdet på redan befintliga fastigheter förändras, vilket kan betyda att en del bebyggelse måste avvecklas.
Hetta – Vi kommer att få fler värmeböljor och fler värmedagar. Sundsvall har nu ca 2 v mer högsommar. Hettan är en stor hälsofara. Vi har byggt våra bostäder för att de inte ska vara för kalla, men inte för att de inte ska bli för varma. Byggstandard för att hålla nere temperaturen finns inte. Fästingar och parasiter får bättre fäste i ett varmt klimat.
FN har konstaterat: ”Climate change is the single human threat against humanity.”
Mat – Vi kan odla andra grödor i Sverige, tex majs, men torkan kan också göra att vi inte får foder till våra djur. Om vi anpassar oss till det extrema, kan vi dra nytta av fördelarna. Hälften av det vi äter är inte odlat i Sverige och vi är därmed extremt beroende av transporter. Våra lager ligger ofta i transporterna. Flera stora kornbodar kan få missväxt samtidigt.
Konflikter – Brist på mat och vatten → protester → konflikter → migration → politik.
Risken med att vi lämnar oljeberoende från Ryssland och Saudiarabien är att vi skapar oss ett beroende av Kina i stället.
Vad ska vi göra! – Anpassa oss och minska utsläppen!
Ingrid Wallin