Tora Derkert Digital föreläsning Odd Fellows lokal 24-11-08
Tora Derkert gav en varm och hjärtlig presentation av sin farmor Siri där hon utgick från hennes konst i hennes livsberättelse. Siri föddes 1888 i Stockholm i en välbärgad familj tack vare att fadern hade lyckats arbeta sig upp till framgångsrik affärsman. Han var mån om att alla barnen skulle behandlas lika vad gäller uppfostran och utbildning och såg därför till att Siri fick börja på läroverket. Siri hade dock annat intresse och valde att avsluta studierna och började istället på Althins målarskola i Stockholm och fortsatte sedan till Konsthögskolan. Även den var som läroverket i vad gäller kvinnliga studerande – man räknade inte med dem. Tillsammans med några kvinnliga vänner och konststuderande gav hon sig iväg till Paris där de studera konst på skilda akademier och upplever att de blir accepterade som konststuderande på ett annat sätt än i Sverige. De får låna en villa utanför Alger dit de åker för att utveckla sitt måleri. Siri utvecklar sin bildkonst där motiv och bakgrund flyter samman i en annorlunda färgskala.
Hon träffade Valle Rosenberg och tillsammans med honom åkte de till Italien där hon utvecklade i sitt konstnärskap men där hon även födde parets son Carlos. Valle och Siri fick inte den framtid de önskat. Siri var tvungen att återvända till Stockholm och Carlo placerades i fosterhem i Italien och Valle dör. I Stockholm kommer Siri att bli modetecknare, men hon är som så mycket annat i sitt liv mycket före den tid hon levde i. Hon kom att tillhöra kvinnorna på Fogelstad och utvecklade där sin konst och sin ideologiska inriktning. Hon fick ytterligare två barn och hämtade hem den förstfödde sonen till Sverige och tog ansvarar för dem som ensamstående mor.
Siri kom att slå igenom 1944 genom en egen utställning. Hon var nyskapande och vågade uttrycka det i annorlunda material såsom betong vilket ledde till att hon fick ansvar för att utsmycka tunnelbanestationen vid Östermalmstorg 1961 – 65. Siri tillhör de stora i svenska konst och spänner över många olika konstnärliga stilar och uttrycksätt. Hon vågade alltid tänka och göra det olika.
Göran Wallin