- Detta evenemang har redan ägt rum.
Staten, samerna och regionens bönder – ett politiskt drama under 1700-talet som ledde till sockenlappssystemet
2023-03-16 @ 14:00 - 16:00
120krI början av 1700-talet innebar en rad kungliga förordningar att samerna i mellersta Sverige,
från Mälardalen och norrut, skulle tvångsförflyttas upp till fjällen i Västerbotten.
Ett av skälen till detta var att myndigheterna ogillade att nomadiserande
folkgrupper levde och rörde sig utanför deras kontroll.
Allt talar dock för att samerna funnits i Mellansverige åtminstone sedan mitten av 1600-talet och levt sida vid sida med bondebefolkningen. I det nyss avslutade projektet, Det delade landet, har undersökningar i historia kunnat visa hur landshövdingarna i regionen agerade i relation till kungen och riksrådet i Stockholm, vilka påverkades av viljestarka samer och bönder att komma fram till alternativa lösningar, vilket så småningom ledde fram till det system som innebar att sockenlappar anställdes, framför allt i Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län.
Sven Olofsson, disputerad historiker, har sin arbetsplats vid Mittuniversitetet med forskning och undervisning. Det aktuella forskningsområde som han nu vill dela med sig av, rör framväxten av sockenlappsinstitutionen i det sydsamiska området.
Sven har besökt oss i SUS med uppskattade föreläsningar vid två tidigare tillfällen, dels om kyrkoorgelns plats i bondesamhället, dels om den svenska kopparindustrin under 1700-talet.
Bokning: Obligatorisk bokning på Min Sida senast 15 mars